Activiteit Tata Steel
Hallo zondag 19 maart ben ik naar een rondleiding van Tata Steel geweest. Wij konden hiernaar toe doordat mijn vader bij Tata Steel werkt. Dit vond ik zelf een erg leuke dag.
Tata Steel wordt in 1918 opgericht in IJmuiden als staalbedrijf maar werd toen die tijd als de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV gezien. Maar officieel begint de geschiedenis van Tata Steel met de uitgifte van aandelen van de Tata Iron & Steel Company al op 26 augustus 1907. In 1999 wordt de naam veranderd in Corus door het bedrijf British Steel. Sinds 2007 maakt het bedrijf deel uit van Tata Steel in Europa. Zoals je het ziet heeft dit staalbedrijf al verschillende namen gehad in al die jaren dat dit bedrijf bestaat. Tata Steel houdt zich bezig met de bewerking, productie en distributie van staal.



Bij Tata Steel IJmuiden werken ruim 9000 mensen. Op een bedrijfsterrein van 750 hectare groot en dit bedrijf ligt direct aan de Noordzee in drie gemeentes Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Tata Steel in IJmuiden produceert en levert jaarlijks meer dan 7 miljoen ton bekleed staal en in de vorm van rollen, met daarbij ook ontwerp, technologie en consultancyservices.
Tata Steel is wereldwijd bekend, en heeft maar liefst in zo'n 26 landen vestigingen zitten. Wereldwijd heeft het bedrijf een productiecapaciteit van ongeveer 30 miljoen ton staal. Over dit grote bedrijf werken er wel 80.000 werknemers. Maar toch blijft de vestiging in IJmuiden de grootste wereldwijd die 7 miljoen ton staal per jaar maken.

De rondleiding begon in een zaaltje bij het restaurant en daar kregen wij 2 filmpjes te zien over de fabriek. Dit was interessant om te zien hoe het staal in een aantal processen wordt gemaakt en voor hoeveel producten er wel niet staal voor wordt gebruikt. Dit zijn meer producten dan wat wij allemaal denken, zoals blikjes, vervoer, koelkast, voetbalstadion, schip, paperclip, lamp, knopen en nog veel meer eigenlijk bijna voor alle voorwerpen. Ons vervoer na elke plek was een bus die over een klein deel van het terrein heen reed want over het hele terrein heen red je niet in zo een tijd van 4 uurtjes.
Daarna gingen wij naar de fabriek toe maar voordat wij daar in mochten moesten wij eerst allemaal aan ons veiligheid denken. Voor de veiligheid in de fabriek moesten wij een veiligheidshelm op, veiligheidsbril, handschoentjes en natuurlijk voor het harde lawaai gehoorbescherming. En toen eindelijk de oxystaalfabriek 2 in. Maar voordat je bij die machines bent moet je eerst met een lift voor vrachtwagens naar boven. We waren net op tijd in de fabriek om te zien hoe het schrot en het ijzer in de grote vatten dat noemen ze converters werden gedaan hierbij word er dan zuurstof bij geblazen en toen werd er koolstof uitgehaald en daarna krijg je staal. Maar helaas was er een storing en konden wij dit niet zien gebeuren. In deze fabriek hebben wij lang rondgelopen want de grondstoffen moeten veel stappen afleggen om tot staal verwerkt te worden. In deze fabriek konden wij ook zien dat ze met een nieuw project bezig waren en waar dit precies kwam, maar dit duurt nog wel een aantal jaren voordat dit klaar is om gebruikt te worden. Aan het einde kon je zien hoe de plakken staal op maat werden gesneden voor de klant, dit gebeurd met veel lawaai en warmte.
Na de oxcystaalfabriek zijn we naar de aov gegaan hier bewerken ze de plakken staal. Alles wat niet goed is maken ze hoe het wel moet zijn. Hier wordt alles klaar gemaakt om ze naar de klant te brengen. Bijvoorbeeld niet strak afgesneden moet verbeterd worden want de klant moet wel een goed product aangeleverd krijgen.
Als laatste zijn we bij het museum van Hoogovens geweest. Hier zie je hoe dit bedrijf ontstond en alles in het klein zie je zoals de fabriek en nog veel meer. Je kunt hier ook zien wat ze van het staal maken en wat de grondstoffen hiervan zijn, de productie hoe al die producten tot staal komen.




Hier in dit Hoogovensmuseum laten ze de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden zien. De ontwikkeling van de IJzer en Staalindustrie wordt gepresenteerd door objecten, historische documenten, foto's en filmmateriaal. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw, de oude buizengieterij. Dit vestigt zich net buiten het bedrijfsterrein achter het congres centrum van Tata Steel. Dit museum is geopend op meerdere dagen per week en dit museum draait op enthousiaste vrijwilligers.




Maak jouw eigen website met JouwWeb